zondag 8 november 2009

Laminaat plaatsen

Voor je het laminaat legt, maak je de ondergrond vet- en stofvrij.
Rol een dampscherm uit over de vloer. Die zorgt ervoor dat het weinige vocht dat nog in de chappe of betonvloer aanwezig is, onmogelijk het laminaat kan aantasten.
Bij een ruimte zonder insprongen kan je die folie gewoon op maat snijden en plaatsen. Zit je wel met insprongen, dan moet je een aantal stukken folie versnijden en met een stevige tape samenkleven tot een luchtdicht geheel.
Vervolgens rol je de onderlaag over de folie uit. Die onderlaag bestaat uit een soort schuim dat zorgt voor een aangenaam en zacht loopgevoel en maakt dat kleine oneffenheden worden gedempt. Oneffenheden groter dan 2 millimeter moet je echter eerst wegwerken.
Je bent nu klaar om het laminaat te leggen. Het laminaat dat we hier gebruiken klikt vlot ineen. Het is namelijk voorzien van een nieuw systeem waarbij je de planken in elkaar wentelt.
Het is onvermijdelijk dat je planken laminaat zal moeten afkorten. Met een decoupeerzaag is dit in een wip gebeurd. Zaag dan wel langs de onderkant voor een mooie zaagsnede langs de zichtbare zijde. Je kan uiteraard ook een handzaag gebruiken.
Zowel bij het leggen van laminaat als parket is het erg belangrijk om steeds een uitzetvoeg te voorzien tegenover andere oppervlakken of voorwerpen (bijvoorbeeld verwarmingsbuizen). Dit is omdat het materiaal door vocht- en temperatuurverschillen kan uitzetten of inkrimpen. Om het laminaat daarbij op zijn plaats te houden kan je aanpasbare spietjes gebruiken. Die spietjes kan je zo tegen elkaar schuiven, totdat je de gewenste uitzetvoeg verkrijgt (meestal 8 millimeter).
Bij het plaatsen van laminaat zitten de deurstijlen meestal in de weg, omdat die tot de grond reiken. Je moet die daarom afkorten, zodat het laminaat tot eronder kan lopen. Neem een plank laminaat, leg die op een stuk onderlaag en teken met een cuttermes de hoogte af op de deurstijlen. Draai daarbij het laminaat om, zodat je de zichtzijde niet beschadigt.
Zaag de deurstijlen in op de aangeduide plaats en neem het reststukje weg. Het laminaat kan er nu zonder problemen onder doorlopen.
Aan de laminaatplank die je aan het deurkader wil leggen moet je het opstandje van de lip wat afschuren.
Doordat je het stuk onder de deurstijlen moet krijgen, kan je het er namelijk niet onder wentelen, en moet je het er plat inschuiven.
Een essentiƫle stap in de afwerking van je laminaat is het plaatsen van de plinten. Je kan daarbij op verschillende manieren te werk gaan. Voor binnen- en buitenhoeken kan je de aansluitende plinten telkens onder een hoek van 45 graden afzagen met een verstekzaag of je gebruikt daarvoor een kapzaag en verstekbak.
Met deze methode sluiten de plinten aan de binnen- en buitenhoeken mooi tegen elkaar aan.
Je kan het jezelf nog makkelijker maken en de plinten gewoon recht doorzagen. De hoeken kan je eenvoudig verbinden met kapjes in een bijpassende kleur.
Je kan er voor kiezen om de plinten vast te maken aan de muur met een montagelijm. Er bestaan echter ook handige bevestigingsclips. Met een bijgeleverde mal kan je de clips eenvoudig plaatsen. Zet een clip in de mal, positioneer die op de juiste plaats en boor een gaatje voor. Nu is het enkel nog een kwestie van de clip vast te schroeven.
Handig is dat aan de clips lipjes zijn voorzien waardoor je (internet)kabels kan laten lopen.
In de plint zelf is een gootje voorzien, waardoor de kabel kan lopen. Je hoeft nu enkel nog de plint op de clips vast te klikken.
Eens je laminaatvloer is gelegd, is het goed mogelijk dat je bij de overgangen tussen verschillende ruimtes een eindprofiel moet plaatsen. Plaats eerst een pvc-regel waarop je het eindprofiel kan vastklikken. Boor daarvoor een aantal gaten voor, en maak de regel vast met schroeven en pluggen.
Klik ten slotte het eindprofiel in de regel.
Voor de overgang naar de trap ga je op precies dezelfde manier te werk: pvc-regel plaatsen en het eindprofiel erin vastklikken. Denk eraan dat het eindprofiel in verschillende soorten en maten bestaat. Aan jou om die profielen te kiezen die bij je smaak en interieur passen.

bron: brico

Geen opmerkingen:

Een reactie posten